Ministerul Educației și Cercetării
Colegiul Național ”Petru Rareș”
New York,
orașul care nu doarme niciodată.
Proiect de atestat
Coordonator: Marius UDUDEC
Absolvent: Tudor-Marian ȘUIU
Argumentarea alegerii temei
Am ales să vorbesc despre acest minunat oraș deoarece de mic am rămas impresionat de frumusețea și de “personalitatea” acestuia. Din cartierul “China Town” și până pe stradă “Wall Street”, New York-ul îmbină culturile din fiecare colț al lumii.
În viitor aș dori să mă mut în New York deoarece este un oraș cu o infinitate de oportunități, un oraș activ, unde oamenii muncesc mereu, fiecare lucrând la visul său.
Fiind orașul cu cea mai mare densitate de locuitori din Statele Unite, prezența zgârie-norilor era inevitabilă, aceste clădiri distingând New York-ul de celelalte orașe ale lumii.
Așadar, datorită faptului că mereu am fost atras de acest oraș, am ales să va prezint și vouă frumusețea lui prin acest proiect de atestat. Sper să va încânte acest subiect!
Introducere
Orașul New York este cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii, zona să metropolitană fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume. Este situat în statul
New York, prescurtat NY și are statutul de cel mai mare oraș al Statelor Unite încă din
1790, fiind de asemenea primul oraș capitală al statului.
New York este împărțit în cinci zone: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens și insula Staten Island. Cu peste 8.5 milioane de rezidenți pe o suprafață de 830km2, New York este
metropolă cu cea mai mare densitate de locuitori din Statele Unite.
Multe dintre cartierele și monumentele orașului au o popularitate foarte mare în întreagă lume. Statuia Libertății primea milioanele de emigranți ce veneau în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea. Orașul găzduiește de asemenea unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, incluzând Empire State Building.
Istoria statului New York.
Istoria New York-ului începe în jurul anilor 10 000 înainte de Hristos, atunci când primii nativi Americani s-au stabilit în acea regiune.
Navigatorul Florentin Giovanni da Verrazzano, care naviga la ordinul regelui Francisc I, a fost primul european care a acostat Golful New York. În anul 1524, Verrazzano a descoperit regiunea Manhattan, pe care băștinașii o numeau “Manhatta”, dar și răul care ulterior a fost numit Hudson, în onoarea exploratorului Henry Hudson.
Într-un timp foarte scurt, noi și noi așezări au apărut și s-au dezvoltat rapid. Astfel au luat naștere primele regiuni situate în jurul Mahattanului, cunoscute și astăzi sub numele de Bronx, Brooklyn, Queens și Staten Island.
În 1664, Peter Stuyvesant, guvernatorul de atunci al coloniei, a capitulat în față englezilor care au redenumit orașul New York, în cinstea ducelui de York.
Geografie
Orașul New York este situat în nord-estul Statelor Unite ale Americii. Zona de la gura raului Hudson, ce se varsă în Oceanul Atlantic, a ajutat orașul să crească în importanță din punct de vedere al comerțului.
Orașul se întinde pe uscat, pe o suprafață de 831,4km². Cel mai înalt punct din oraș este Todt Hill din Staten Island, ce se află la 125m deasupra nivelului marii, care este de asemenea și cel mai înalt punct al coastei de est.
Deși, aflat la aproximativ aceeași latitudine că și alte orașe europene a căror climă este mai caldă, spre exemplu Napoli sau Madrid, New York-ul are un climat umed continental, acesta datorându-se curenților de aer rece ce vin din centrul Americii de Nord. Iernile în New York sunt reci, dar datorită faptului că este un oraș de coasta, temperaturile sunt relativ mai ridicate față de cele din interiorul continentului.
Manhattan.
Este cel mai dens populat dintre cele cinci zone și locul unde se pot întâlni majoritatea zgârie-norilor din New York, precum și Central Park. În nord (în imediata vecinătate a Bronxului) se află cartierul Harlem. Manhattan este centrul financiar al orașului și găzduiește sediile multor corporații, Națiunile Unite, precum și numeroase universități importante. Manhattan este cea mai veche așezare din New York și poate fi privit ca fiind nucleul orașului New York. Este amplasat pe o insulă - Manhattan Island.
Este zona ce se află în cel mai nordic punct al orașului. Este de asemenea și casa echipei de baseball New York Yankees, găzduind și stadionul acestora, Yankee Stadium. În The Bronx se poate de asemenea găsi Bronx Zoo, cea mai mare grădină zoologică aflată în interiorul unui oraș din Statele Unite, acesta ocupând o suparfață de 107,2 hectare și având peste 6.000 de animale. The Bronx este de asemenea și locul de naștere al culturii rap și hip-hop.
Bronx.
Este cea mai populată zonă administrativă a orașului, și a fost un oraș de sine stătător până în anul 1898. Brooklyn-ul este cunoscut pentru diversitatea sa culturală, etnică și socială, și cartierele sale distinctive. Acestă zonă beneficiază de o plajă ce se extinde pe o suprafață foarte mare, și găzduiește Coney Island, înființat în anii 1870. Este amplasat pe insula Long Island.
Brooklyn.
Este cea mai mare zona administrativă („borough”) din SUA. Primii coloniști europeni au fost olandezii care au înființat o serie de sate și orașe pe teritoriul actual , astăzi fiind al doilea borough ca mărime din punct de vedere al populație după Brooklyn. Este amplasat pe insula Long Island.
Queens.
Este cea mai recentă și cea mai puțin populată zonă din New York (mai puțin de 100 de ani) și este legată de restul metropolei prin Podul Verrazano-Narrows, ce face legătura cu Brooklyn și prin Feribotul Staten Island ce face legătură cu Manhattan.
Staten Island.
Diviziuni.
Obiective Turistice.
Central Park.
Este poate cel mai notoriu parc din lume cu peste 350 de filme care s-au filmat aici. Central Park are 1500m² de verdeață și este un loc unde te poți relaxa liniștit după o zi istovitoare. Central Park este o minunăție, este prins ca într-o menghină de zgârie-nori. Pe lângă plimbatul prin parc, aici mai ai la dipoziție închirieri de biciclete cu care poți face diferite trasee sau poți chiar să inchirezi o barcă pentru a te plimba pe lac.
Statuia Libertatii.
Este situată în zona de sud a Manhattan-ului și poți avea parte de o experiență inedită cu un bilet combo care include drumul cu ferry boat-ul până la insula, un tur audio despre istoria și imigranții săi, dar ai și posibilitatea să vizitezi statuia. Dacă plătești în plus ai acces în coroana statuii, care se realizează prin urcarea celor 400 de trepte.
Empire State Building.
În 1931 era cea mai înalta clădire din lume cu 381 de metri și 102 etaje. Zgârie-norul este o atracție principala a New York-ului, deoarece vizitatorii vin aici pentru a urca la etajul 86 pe puntea din sticlă.
Muzeul Memorial 9/11.
Memorialul este construit pe ruinele Turnurilor Gemene, care au fost distruse pe 9 septembrie 2001, în memoria victimelor din acel atentat. În locul turnurilor sunt două cascade artificiale cu apă, iar Muzeul Memorial se găsește între cele două, realizat din sticlă curbată. În jurul cascadelor se găsesc plăci din bronz pe care sunt gravate numele celor care și-au pierdut viața în atentat.
Podul Brooklyn.
Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite.
Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.
Times Square.
Times Square este punctul zero al panourilor live iluminate, blocurile fiind pline de
asemenea panouri, iar străzile sunt pline de oameni care se costumează în super eroi pentru a te distra.